Cahit Zarifoğlu Hayatı
Cahit Zarifoğlu’nun hayatı, sevenleri tarafından büyük bir ilgiyle merak edilmektedir. Tam adı Abdurrahman Cahit Zarifoğlu olan şair, 1 Temmuz 1940 tarihinde Ankara’da doğmuştur. Babası Niyazi Bey ve annesi Şerife Hanım’dır. Çocukluğu, babasının hakimlik görevi nedeniyle Siverek, Maraş ve Ankara’da geçmiştir. İlköğrenimini Kızılcahamam’da, lise eğitimini ise Maraş Lisesi’nde tamamlamıştır. Edebiyata lise yıllarında şiir ve kompozisyon yazarak başlamıştır. Liseden sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olmuştur. Sezai Karakoç’un yayımladığı Diriliş dergisinde şiirleri yayımlanmıştır.
Arvasilerden Seyyid Kasım Arvasi’nin kızı Berat Arvasi Hanım ile evlenen Zarifoğlu’nun bu evlilikten üç kızı ve bir oğlu olmuştur: Ahmet, Betül, Ayşe Hicret ve Arife Zarifoğlu. 1973 yılında Sarıkamış’ta vatani görevine başlamış, 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatı’na katılmış ve 1975 yılında askerlik hizmetini tamamlamıştır. 1976 yılında Mavera dergisinin kuruluşunda yer almış ve aynı yıl TRT Genel Müdürlüğü’nde mütercim sekreter olarak çalışmaya başlamıştır. 1984 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Çocuk Edebiyatı Ödülü’ne layık görülmüştür. Türk edebiyatında “Yedi Güzel Adam” olarak bilinen sanatçıların adını veren kişi de Cahit Zarifoğlu’dur.
Cahit Zarifoğlu Nereli?
Cahit Zarifoğlu aslen Maraşlıdır. Kendisini şu sözlerle ifade eder: “Aslen Maraşlıyım. Ceddimiz 300 yıl kadar önce Kafkasya’dan Maraş’a gelip yerleşmişler.”
Cahit Zarifoğlu Kaç Yaşında Vefat Etti?
Cahit Zarifoğlu, 7 Haziran 1987 tarihinde, hastalığı sebebiyle 47 yaşında İstanbul’da hayatını kaybetmiştir.
Cahit Zarifoğlu Neden Vefat Etti?
Cahit Zarifoğlu’nun ölüm nedeni pankreas kanseridir.
Cahit Zarifoğlu Mezarı Nerededir?
Cahit Zarifoğlu’nun mezarı, İstanbul Üsküdar Beylerbeyi’ndeki Küplüce Mezarlığı’ndadır ve kayınpederi Kasım Arvasi’nin mezarı ile yan yanadır. Her yıl 7 Haziran’da sevenleri tarafından mezarı başında anılır.
Cahit Zarifoğlu Hangi Akımdan Etkilenmiştir?
Cahit Zarifoğlu, İkinci Yeni şiir akımından etkilenmiştir.
Cahit Zarifoğlu’nun Kaç Tane Eseri Vardır?
Cahit Zarifoğlu’nun 31 eseri bulunmaktadır. Ayrıca, Zarifoğlu 100’den fazla şiir yazmıştır.
Cahit Zarifoğlu Şiirlerinin Özellikleri Nelerdir?
Cahit Zarifoğlu’nun şiirleri, hayatının ilk dönemlerinde daha kapalı ve soyut bir tarzda yazılmıştır. Ancak, yaşamının son dönemlerinde yazdığı şiirler daha açık ve sade bir dil kullanarak belirgin bir değişim göstermiştir. Zarifoğlu, zengin bir kelime dağarcığına sahiptir ve Türkçenin sınırlarını zorlayan bir şiir evreni yaratmıştır. Bu nedenle, okurun zekâsına güvenerek anlam derinliği sunar.
Cahit Zarifoğlu Eserleri Nerelerde Yayımlanmıştır?
Cahit Zarifoğlu’nun eserleri günümüzde Ketebe Yayınları ve Beyan Yayınları tarafından yayımlanmaktadır. Zarifoğlu’nun eserlerinin yayımlandığı bazı gazete ve dergiler şunlardır:
- İstiklâl Gazetesi
- Diriliş
- Yeni Dergi
- Papirüs
- Soyut
- Edebiyat Dergisi
- Türk Dili
Cahit Zarifoğlu Hakkındaki Kitaplar
- Osman Koca, A. Cahit Zarifoğlu – Acz Kitabı, Beyan Yayınları
- Selçuk Atay, Cahit Zarifoğlu, Bir Yayıncılık
- Seda Eroğlu, Cahit Zarifoğlu, Destek Yayınları
- Ali Haydar Haksal, Zarif Şair Cahit Zarifoğlu, İz Yayıncılık
- Alim Kahraman, Cahit Zarifoğlu’yla Yedi Yıl Mektuplar – Anılar, Büyüyen Ay Yayınları
- Mustafa Ruhi Şirin, Güneşe Yol Yapan Çocuk, Muhit Kitap
- Yılmaz Daşçıoğlu, Kader Hep Erken Zaman Hep Geç, Şule Yayınları
- M. Fatih Andı, Bir Dağ Nasıl Söylerse Öyle: Cahit Zarifoğlu, Ketebe Yayınları