Darülaceze, 1895 yılında Sultan II. Abdülhamid’in emriyle Okmeydanı’nda 27.000 metrekarelik bir alana inşa edilmiş bir hayır kurumudur.

Kurum, idare binası, sekiz aceze dairesi, çocuk yuvası, revir ve hastane, cami, kilise, sinagog, iş ocakları, aşevi, fırın, hamam, çamaşırhane, gasilhane, berberhane, hemşire ve bakıcılar için personel lojmanları, rehabilitasyon merkezi, hayvan kesimhanesi, demirbaş eşya deposu, kuru gıda ambarı, yaş sebze ve meyve muhafaza deposu ve buzhane gibi çeşitli üniteleri barındıran 20 binadan oluşmaktadır.

Yüzyılı aşkın süredir burada din, mezhep, dil, ırk, sınıf ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın, bakıma muhtaç kimsesiz, yaşlı ve engelli bireylerle, sokakta terk edilmiş 0-6 yaş arası çocuklar ücretsiz olarak barındırılmakta ve tüm ihtiyaçları karşılanmaktadır.

DARÜLACEZE’NİN FAALİYET ALANLARI

1895 yılında Sultan II. Abdülhamid Han tarafından kurulan Darülaceze, kurulduğu günden bu yana 29.000’i çocuk olmak üzere toplamda 72.000 kişiye hizmet vererek gerçek bir Şefkat Yuvası olmuştur. Din, dil, ırk, sınıf ve cinsiyet ayrımı yapmadan, bakıma muhtaç yaşlılar, engelliler ve sokağa terk edilmiş kimsesiz çocuklara destek sağlamaktadır.

Günümüzde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Darülaceze, sakinlerinin tüm giyim, barınma, gıda, sağlık ve bakım ihtiyaçlarını kesintisiz olarak karşılamaktadır. Sağlık hizmetleri kapsamında, sakinlerin muayene ve tedavileri, koruyucu sağlık hizmetleri ve acil veya kronik rahatsızlıkların tedavisi sağlanmaktadır. İleri tetkik ve tedavi gerektiren durumlarda hastanelerle işbirliği yapılarak her türlü tıbbi müdahale gerçekleştirilmektedir.

Rehabilitasyon merkezi, psikologlar ve gönüllüler eşliğinde atölye çalışmaları düzenleyerek sakinlerin sosyal yaşama adaptasyonunu ve motivasyonunu artırmayı hedeflemektedir. Bu sayede sakinlerin hem fiziksel hem de psikolojik destek alarak daha kaliteli bir yaşam sürmeleri sağlanmaktadır.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir